Alternatív érettségi - TAG

Pár hete kaptam a kihívást Ginny-től az alternatív érettségire. Az eredeti kérdéssor összesen 60 részből áll, amiből 10-et kell megválaszolni 'tárgyanként', azaz random tények, emlékek és fantázia témakörben.
Itt is nagyon köszönöm Ginny-nek a jelölést, mindig ösztönzöl és inspirálsz! Nem tudom elmondani, mennyire örülök, hogy ismerhetlek. Ti pedig szaladjatok és olvassátok el az ő válaszait is, ITT. ;)

Random tények

Melyik a kedvenc évszakod?
Nehezen tudok dönteni a tél és a tavasz között. Mindkettőt imádom, de néha megőrülök tőlük. Tavasszal imádom az olyan klisés dolgokat, mint a természet újraéledése és a madarak csicsergése. Szoktam szeretni ilyenkor az időjárást is, ha épp nincs döglesztő meleg. Viszont nagyon frusztrál, amikor elkezdődik az allergia szezon, ilyenkor megőrülök, könnyezem és tüsszögök 0-24-ben. Ezt ellensúlyozza például a többnapos osztálykirándulás, ami mindig szuper. 
Ezzel szemben télen nincsenek problémáim se az allergiámmal, se az időjárással. Odavagyok a hidegért, az esőért, a hóért! Egyik kedvenc ünnepem a karácsony, az újév pedig mindig feltölt energiával. Sajnos ilyenkor kevesebbszer szép a táj, inkább sáros, latyakos, ami el tudja rontani az évszak szépségét.

Mi a legfurcsább visszatérő álmod?
Van pár ilyen rémálmom, amikhez hála égnek, nem volt szerencsém mostanában. Szoktam menekülni úgy, nem tudok rendesen futni. Általában egy tízemeletes házban "fogócskázunk" az emberrel, aki el akar kapni. Sokszor álmodom a fogaimról is, nem szokott szép vége lenni...

Van olyan könyv, vagy film, amit kötelezővé tennél az iskolában? Miért?
Rengeteg mindent változtatnék az oktatási rendszerben, köztük a kötelezőkön is egy csöppet. Nagyon jó ötletnek tartom a filmeket, mint 'tananyagot'. Például a Lopott idő c. filmet megnézetném az emberekkel, szerintem jó lenne, ha erről beszélnénk a suliban. Biztos sokat tanulnánk abból is, ha mindenki, aki szeretne bedobhatna pár címet könyvet, filmet egyaránt, amik közül megnéznénk, elolvasnánk párat.    

Mit tudsz a legjobban főzni?
Ez attól függ, ki válaszol rá. Nagymamám és anyukám imádja a muffint, amit tudok sütni, viszont én annyira nem vagyok oda érte. Sokkal jobban szeretem a csokis kekszemet, a kedvenc nem-sütim pedig a tortilla, quesadilla-szerűség, amit szoktam csinálni.   

Van olyan videó, ami minden alkalommal megnevettet? Melyik az?
De még mennyire, hogy van! Anyukámmal találtuk ezt az isteni haha, szóvicc :D edző videót. Kb. egy éve rendszeresen újranézzük, mindig elképesztően jót nevetünk.

Mi az MBTI-típusod? Szerinted van olyan személyiségteszt, ami kifejezőbb ennél?
Legutóbb ENFJ-A voltam, előtte pedig ENFP-T. A kettő között eltelt bő egy év, ami alatt egész sokat változtam. Mindkét alkalommal teljesen igaznak éreztem a leírást, nem találtam még ehhez hasonló személyiségtesztet. Ahogy a legtöbben, én is esküszöm rá, mintha minden sora igaz lenne.

Mi a legjobb és legrosszabb tulajdonságod?
Nehéz kérdés, egyikre se tudok rávágni semmit. Legjobbnak talán azt mondanám, hogy fejlődőképes vagyok és nyitott. Legrosszabb talán az, hogy nagyon makacs és önfejű tudok lenni, ami nem mindig szerencsés.

Mi a kedvenc társasjátékod?
Mostanában sokkal kevesebbet társasozunk, mint régen, pedig az egyik kedvenc időtöltésünk volt. Sajnos kevesebb időnk is jut rá, illetve nincs mindig megfelelő létszámunk hozzá. Nagy kedvenc volt a Catan, a Pandemic és a Hotel is! Mostanában inkább kártyázunk, főleg römizünk anyuval. Táborokban sokszor gyilkosozunk is, ezt is nagyon szeretem.

Van olyan étel, vagy ital, ami Magyarországon nem kapható, de odavagy érte?
Elég szerencsés vagyok ilyen szempontból mert nagyszüleim Németországban élnek és kb. havonta hazalátogatnak. Ilyenkor szoktak hozni csokikat, ételeket, amit itthon nem lehet kapni. Nagy favorit a Hanuta és egy csokis, karamellás keksz.

Szereted a tűzijátékot? Melyik volt eddig a legemlékezetesebb, amit láttál?
Nincs különleges viszonyom a tűzijátékkal, ha van, szívesen megnézem, de nem dobok el érte mindent. Tavaly augusztus 20-án a barátaimmal néztem a tűzijátékot a Gellért-hegyről, nagyon élveztem. :D

Emlékek

Melyik telefonod volt veled a legtöbb ideig? Melyikhez köt a legtöbb emlék?
Fogalmam sincs, melyik telefonomat használtam a legtöbb ideig, de gyanítom, hogy az előző volt az, ami két év után lett lecserélve. Ez egy Samsung telefon volt, ha jól emlékszem Grand Prime volt a típus neve. Ehhez rengeteg emlék köt, nagyon szerettem, amíg el nem kezdett lassulni és betelni a memóriája úgy, hogy nem tudtam vele mit kezdeni. 

Van olyan kiegészítőd (óra, nyaklánc, karkötő stb.) amihez különösen ragaszkodsz? Miért?
Több ilyen is van, de nem nagyon szoktam őket hordani. Sok éve kaptam nagymamámtól egy fülbevalót, amit nagyon szeretek,ezt tartom az egyik kabalámnak. A 14. szülinapomra egy ezüst gyűrűt kaptam a nagynénéméktől, ami egy nagyon kedves emlékhez kötődik. Az utolsó fontos ékszerem egy fekete köves karkötő, ami hozzám nőtt az évek alatt.

Kaptál már beírást az ellenőrződbe? Ha igen, miért? (Vagy miért kaptad a legtöbbet?)
Ha jól emlékszem, összesen kétszer kaptam beírást. Először első osztályban, amiért megtagadtam technika órán a folyékony ragasztó használatát. Pár évvel később - a beírás szerint - hátba rúgtam egy osztálytársamat, ám ez sosem történt meg. Csak képzeljetek el egy kis Rékát, aki hátba(!!) rúg valakit. Fel se értem volna...

Az utóbbi években mennyi volt a leghosszabb idő, amit Facebook nélkül töltöttél, és milyen alkalomból? Mit csináltál helyette?
Őszintén szólva, maximum egy hét. Az is egy tábor miatt, ahol nem volt wifi és mobilnetem se. Sajnos túl sokszor nézem a Facebookomat, de tudatosan próbálom kevesebbet görgetni a hírfolyamomat

Mi volt a legértékesebb dolog, amit valaha nyertél?
Többször nyertem már lottón, sorsjegyen, de sosem nagyobb összegeket. Valószínűleg mind értékben, mind érzelmileg a legértékesebb egy premier előtti vetítésre nyert párosjegy volt. Ide anyukámmal mentem el, felejthetetlen élmény maradt. 

Melyik volt a legemlékezetesebb születésnapod?
Melyik nem? A családommal szoktam tölteni, mindig gondoskodnak arról, hogy szuper legyen. Az egyik kedvencem a 13., amikor Balatonon voltunk és ott ünnepeltünk. Nagyon jó programokat találtunk ki, csodás volt!

Mit tartasz a legnagyobb dolognak, amit eddig elértél?
Sok mindenért hálás vagyok, sok mindenre büszke, így elég nehéz egy dolgot kiemelni. Mégis ha már épp ezt olvassátok, akkor a blogomat mondanám, hiszen elképesztő, mennyit fejlődtem és hova jutottam. Iszonyatosan imádom, hogy írhatok és ezzel embereket ismerhetek meg, illetve nagyon élvezem, amikor összejön egy-egy együttműködés. 

Miről szólt a legérdekesebb előadás, amin valaha voltál?
A Blogger Day-en rengeteg olyan előadást hallhattam, ami inspirált és motivált. Talán Oravecz Nóráét tudnám leginkább kiemelni, aki kb. 20 percet kapott és hihetetlen profi volt. 

Mi volt életed első könyve, amit elolvastál?
Volt egy sorozat, a Milla és Sugar, amit anyukámmal közösen olvastunk, amikor még kisebb voltam és nem tudtam rendesen olvasni. Az első önállóan olvasott könyveim a Geroni Stiltonok voltak, amikért megőrültem! <3  

Mi volt a legötletesebb nicknév, vagy felhasználónév, amit megadtál?
Sose voltam igazán kreatív ilyen téren, de mivel imádtam 8-9 évesen Farmeramázni, ezért több fiókom is volt, amiknek olyan neveket adtam, mint $katching$, ami az animált filmek pénz hangját volt hivatott utánozni. 

Fantázia

Mi az az esemény, amit a legjobban vársz? Hány nap van még addig?
Most az edzőtáboromig számolom a napokat, utána a Szigetig fogom. Mindkét eseményt nagyon várom! Az edzőtáborban alig várom, hogy új koreókat tanulhassak, hogy a csapatommal legyek és úgy az egészet!

Ha bármilyen frizurád lehetne, milyet választanál?
Sokkal extrémebb színe lenne, sötétlila tetejű ombre lenne, az alja pedig világos levendula lenne. Kicsivel a vállam alá érne és természetes hullámos lenne. Sajnos ez a valóságban nem fog megtörténni, mert túlságosan roncsolná a hajamat, plusz egyenes is.  

Mi az álommunkád, amivel negyven évig szívesen foglalkoznál?
Fogalmam sincs, bár kezd körvonalazódni egy kép a jövőmről. Szívesen foglalkoznék tánccal, írással, marketinggel, informatikával, rendezvény szervezéssel, de akár fotózással is. Legjobbnak tartanám, ha saját vállalkozásom lehetne majd, ahol több területen is dolgozhatok. 

Ha mindenképpen népszerű lennél a jövőben, de te választhatnád meg, mivel válsz azzá, mit választanál?
Szívesen futnék be a jövőbeli karrieremmel, Pocakról is kiderülhetne, hogy csodanyuszi és örülnék, ha ez a blog is igazán népszerű lenne, bár nem ez a célom vele. 

Ha írtál/írnál regényt, az miről szól(na)?
A másik blogomon a Milagrosán mindenféle egyéb írásom megtalálható, így regény kezdeményeim is. Jelenleg egy új történeten dolgozom, sőt kettőn is. Az egyik kezd teljesen körvonalazódni, egy gimis limonádé sztorit tervezek aminek a középpontjában nem a romantika áll. A másik pedig vár a csodás ihletre... 

Ha holnap azzal a tudattal ébrednél, hogy egyvalami megváltozott a külsődön, miben reménykednél, mielőtt a tükör elé állsz, és meglátod?
Nem bánnám, ha arányosabb lenne a testem, vékonyabb lenne a combom. A felsőtestem egész vékony, míg a lábaimon ott az enyhe zsírréteg, amit szeretnék eltüntetni és a csípőm is elég széles. Így nem igazán vagyok elégedett az alakommal, mert aránytalannak tartom. A legjobb az lenne, ha a lábaim lennének vékonyabbak.

Mit gondolsz a tévé és a nyomtatott újság jövőjéről?
Ha nem jön valami nagyobb horderejű változás, akkor marad minden úgy, ahogy van, talán a nyomtatott újság van nagyobb veszélyben. A tévének szerintem nem kell félnie, mert sokaknak az nyújtja a háttérzajt, nehezen válnának meg tőle. A másik oldalon ott van a Youtube és az online nézhető sorozatok, amiknél sokkal könnyebb válogatni és bármikor elérhetjük amit nézni szeretnénk, ami hatalmas előny a tévével szemben. Mindenki nézi azt, ami neki tetszik, egyelőre megférnek egymás mellett a platformok.
A nyomtatott újságra kevesebb rálátásom van, így nem tudok róla sokat mondani, de az biztos, hogy sokkal kevesebbet látok belőlük, mint pár évvel ezelőtt. Ráadásul sok generációnak nincs megfelelőújság szerintem, ami nem túl szerencsés, hiszen online minden megtalálható.

Ha választhatnál, mennyi idős lennél most? Miért?
Azt hiszem, csak egy plusz évet kérnék, tehát a 17-et tölteném augusztusban. Többször megkaptam már, hogy túl fiatal vagyok ehhez és ahhoz, ami nem volt túl jó érzés. Ráadásul nagyon szeretném elkezdeni a jogsimat, de erre még várnom kell. Mindkét szempontból a 17 tökéletes lenne. 

Mi tesz egy barátságot igazzá?
Nehéz megfogalmazni, mert szerintem ezt érezni lehet, és nincs rá egy tökéletes recept, ami alapján össze tudod állítani az igaz barátságot. Mégis azt mondanám, hogy elengedhetetlen a bizalom, odafigyelés, törődés, közös élmények.

Ha kivehetnél öt tantárgyat, de másik ötöt kellene megnevezned, amit a helyükre beillesztenél, mit cserélnél, és mire? (Pl.: kémia helyett KRESZ-t stb.)
Na, csavarok egy picit a kérdésen, mert egyik tárgyat sem tartom feleslegesnek mindenki számára, maximum nekem nem fontos. Biztos, hogy opcionálissá tenném az érettségin kívüli tárgyakat, amikhez hozzátennék még öt tárgyat: KRESZ, Életre felkészítés (bankok működése, lakás- és autóvárárlás és hasonlók), Dráma, Háztartástan (gyakorlatra kiélezve) és Projektek (mindenféle projektet kéne összehozni, akár csapatban, akár egyedül, majd ezt bemutatni). Ezekből mindenki választhatna úgy, hogy kijöjjön a heti óraszáma. Jó lenne ha évente vagy félévente lehetne felvenni, leadni tárgyakat.


Végére is értünk a harminc 'tételnek', azaz teljesítettem az alternatív érettségit. Az átlagoshoz képest igencsak személyes poszt lett, öröm volt válaszolgatni a kérdésekre. :D Szeretnétek még hasonlókat?

Most nem hívok ki senkit, de ha van kedvetek töltsétek ki és küldjétek el, mert kíváncsi vagyok a válaszaitokra. ;)

Megjegyzések

 1. Szia! Nagyon jó kérdéseket szúrtál ki, sok új dolgot tudtam meg rólad. És köszönöm a kedves szavakat is! ^^ Most kihívtak egy write tagre, de nem tudom, megjelölhetlek-e, a végén tele leszel a kihívásaimmal :D de ha szívesen vennéd, akkor megjelöllek...
  Az előző posztodhoz szólva, nem írtam akkor, de azóta én is elolvastam egy Kasie West könyvet, a Szívességből szerelmet és nagyon imádtam, pedig ezek a romantikusak ritkán jönnek be, ajánlom neked is, én meg elolvasom A távolság relatívot! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaaj, köszönöm :D Örülök hogy tetszett! Sosem elég a kihívásaidból, szívesen kitöltöm majd ;)
   A Szívességből szerelem is tervben van ám! Ha neked tetszett, nekem is biztosan fog! Kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni A távolság relativ :D

   Törlés

Megjegyzés küldése