Gabriella Eld - Talpig feketében - ÉRTÉKELÉS

A Talpig feketében egy rögtönzött vásárlásom volt a Könyvfesztiválon (beszámoló ITT), de az egyik legjobb döntésem volt.

A történet

Alaska egy panelban tengeti a napjait egészen addig, amíg Igor be nem esik az ablakán és 'ejti túszul'. 
Igor is egész nyugisan éldegélt addig, amíg a katonai rendőrség el nem akarta kapni egy rejtélyes okból. 
Kasja rendesen meglepődött, amikor öccse, Igor beállított Alaskával a tetoválószalonjába.
Chen is hasonlóan reagált, ő vitte a szalon recepciós pultját. 
Ők négyen az Impériumban élnek és dolgoznak. Igornak, Kasjának és Alaskának van egy-egy adottsága, amit a vezetőség nem igazán tűr meg, hiszen az adottságok"veszélyeztetik" a társadalmat. 

Véleményem

Az első oldaltól kezdve elvarázsolt és magával ragadott! A fülszöveg alapján megtetszett, bár egy kicsit zavarosnak találtam a leírását. Igaz, nem lehet egyszerűen és spoiler mentese megfogalmazni az alapszituációt... A lényeg, hogy már az első oldalakon pörögnek az események. De még hogyan, atyaúristen!

Érdekesnek találtam a katonai rendőrség, Igor üldözésének szálát. Izgatottan és kíváncsian faltam a sorokat, hogy megtudjam, miért keresik Igort z Impériumban. 

Ezzel a szállal összefügg a történet egyik főcselekménye, amit nem árulok el a meglepetés érdekében ami eléggé ledöbbentett, bár egy idő után kezdtem sejteni. A háttérsztori viszont elképesztően király volt! Tipikusan az a helyzet állt fel, amikor rájössz, hogy minden mindennel összefügg, átértékeled az apró utalásokat és megvilágosodottan fejbe csapod magad. 

Az írónőhöz, Gabihoz most volt először szerencsém, de biztos, hogy nem utoljára! Egyszerűen zseniálisan ír! Elképesztő részletességgel láttatta velem a karaktereket és a helyszíneket is, úgy, hogy az nem volt feltűnő, sok és zavaró. Ténylegesen köztük éreztem magam, a meneküléseknél még a légzésem is felgyorsult.

A kedvenceim az adottságok voltak. Hihetetlenül kreatívnak tartom őket! Imádtam azokat a részeket, ahol a különböző képességekről volt szó, pláne azokat, ahol használták is őket. Ennek ellenére örültem neki, hogy nem az adottságok álltak a könyv középpontjában, erőltetett és elcsépelt lett volna. 

A legnagyobb örömöm ebben a könyvben az, hogy kerek egész volt annak ellenére, hogy egy sorozat nyitókötete. Kérnék minden függővéges írót, hogy vegyenek erről példát, mert így is meg fogom venni a folytatást, hiszen elvarázsolt a történet és a karakterek többsége is. 

Karakterek

Igor az egyik kedvencemmé vált, ahogy a többi szereplő is na jó, van egy-két kivétel. Szerettem a furcsa zoknijait, amiket általában nem kedvelek, de itt a kivétel a titokzatosságát és a találékonyságát is. Látszott, hogy Kasjával nagyon szoros a kapcsolatuk, ez főleg egy-két elejtett mondatból mutatkozott meg igazán, bár milyen érzelemnyilvánítást várunk a Blankenschwifttől... 

Kasja egy nagyon erős női karakter, nem véletlenül. Szükség is van a szívósságára, erejére, szenvedélyére az Impériumban. Az biztos, hogy nem egy átlagos karakter, főleg a külsejét tekintve, kopasz fej, mindenféle jelentés nélküli? tetkó stb. Jót szórakoztam az állandó pizzázásán, szerencsére ez sem volt túlzás, megmaradt a komikus szinten.

Alaskát imádtam! Láttam magam előtt a napszemüvegben és talpig feketében, melankolikus arccal. Örültem, az adottságának, egyben 'másik oldalának' is. Adorian, mint tükrös alteregó tökéletes volt! Megvolt benne az, amit néha hiányoltam Alaskából, főleg a több pimaszságot.    

Chen karakterét eleinte nem tudtam hova tenni, ahogy a szemszögét sem, majd ahogy haladt előre a történet, jöttem rá, hogy ez igenis kell ide. Sajnos őt se nem szerettem, se nem utáltam. Ennek ellenére kíváncsian várom, mi lesz vele a későbbiekben.  

Összességében

Alig várom a folytatást, mert ebből kell még és még és még! 

Ajánlom mindenkinek, aki szereti az eseménydús történeteket, különleges karaktereket és nem bánja, ha mellőzve van a romantika. 

Ismeritek a Talpig feketében-t? Olvastatok már az írónőtől?

Megjegyzések

  1. Mostanában nagyon elszoktam ezektől a fantasy/sci-fi könyvekről, de ősszel tervezek majd tartani egy kis visszatérést ezekhez a műfajokhoz. Nagyon tetszett ez a poszt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett! :D Mivel a Talpig feketében mindössze 140 oldal, tökéletes visszatérős olvasmányod lehetne ;)

      Törlés

Megjegyzés küldése