Nyelvvizsga tapasztalataim - "TANÁCSOK"

Nem rég került sor életem első nyelvvizsgájára, és szerencsére sikeresen vettem az akadályt. Most már a kezemben tarthatom a bizonyítványt! Ennek apropóján szeretném megosztani veletek az élményeimet, tanácsaimat, amiket egy tapasztalt nyelvtanár és vizsgafelkészítő javított, egészített ki szia, Anyu ;)

Lesz szó az "alapokról", kifejezetten vizsga felkészülésről és - szerintem - elengedhetetlen lelki tanácsokról is.

Tanár választás

Szerintem a legfontosabb alappillére a sikeres tanulásnak, pláne nyelvvizsga felkészülésnek a megfelelő tanár. Fontos, hogy jól tanítson, magyarázzon, motiváljon és szívesen járj órára, élvezd! Ezek nélkül elég nehézkes eljutni a megfelelő szintre, illetve sokkal több időbe telik, ami a mai rohanó világban és a rengeteg elvárás között nem épp előnyös. 

Én a Budaörs Nyelvstúdióban készültem fel, nyugodt szívvel ajánlom nektek Anyukámat és a tanáromat, Brigit is. 

A vizsga választás

Egészen sok opciónk van, amikor úgy döntünk, itt az ideje vizsgázni, de nem mindegy, milyen vizsgát választasz. Mindenkinek más lehet jó, igényfüggő. Ezt érdemes megbeszélned a tanároddal, utánaolvasnod interneten. Ha nem 'csak úgy' vizsgázol, hanem konkrét oka van (például egyetem, munka stb.), akkor lehetséges, hogy kifejezetten vannak vizsgák, amiket preferálnak az adott helyen, ezt is érdemes megnézni. 

Felkészülés

Amit leginkább tanácsolni tudok az a gyakorlás. Ha te nem teszed bele a megfelelő energiát, akkor nem lesz olyan az eredmény, amilyet elvárnál, amilyet el tudnál érni. Elképesztően sokat számít a gyakorlás, oda kell tenned magad, mert más nem tudja megtenni helyetted. 
Van sok-sok gyakorló feladatsor, amik vizsgaspecifikusak, ezeket érdemes megvenni, ha már megvan a kiválasztott vizsga. Így begyakorlod a feladattípusokat és nem fog felkészületlenül érni egy típusfeladat se.

Vedd körül magad mindennel, ami az idegennyelved! És itt nem az - esetemben - angol teákra és sütikre gondolok, de azok se rosszak ;) Nézz sorozatot, videókat, olvass könyvet, cikkeket, persze mindezt a választott idegennyelven. Ha van lehetőséged beszélj, beszélgess is! A kulcs, hogy minden nap legyen részed legalább egy kicsi 'gyakorlásban'.

Önbizalom

Ha már jól mennek a feladatok, stabilan szuperek a százalékok és a tanárod is azt mondja, hogy itt az idő, készen állsz, akkor örülj neki, menj el! Vagy légy olyan, mint én, aki plusz fél évig gyakorolt és nem ment el vizsgázni, hiába mondták neki :D Mindezt két okból. 
 1. Ha már nem megyek és nem rohanok sehova, meg akartam várni a januárt, hogy ingyenes legyen a vizsgám.
 2. Nem hittem eléggé magamban. Azt éreztem, mi van, ha mégse vagyok elég jó. Hiába kaptam folyamatosan pozitív megerősítést, nem hittem el igazán, nem mertem elkiabálni, hogy meglenne a vizsgám
Végül összeszedtem magam, elmentem és meglett :D Szóval a tanulság az, hogy ne parázz rá feleslegesen és legyen önbizalmad, mert sokat segít ;)

A vizsgán

Először is ne félj! Legyen nálad üdítő, víz, kaja, ha képes lennél enni, inni valamit. Ha nem tudsz magaddal mit kezdeni és úgy érzed, szédülsz, nagyon izgulsz csinálj légzőgyakorlatokat! Lefoglalják a gondolataidat és még a légzésed is visszaáll normálisra tapasztalat

Bármi történik, maradj a körülményekhez képest higgadt és lépj rajta túl. Lehet, hogy lesz feladat, aminél leblokkolsz és nem lesz lehetőséged javítani helló, listening, de ilyenkor vegyél egy nagy levegőt és egyszerűen lépj tovább, vedd fel a tempót ott, ahol tudod. 

Ti mit tanácsolnátok nyelvvizsgához? Hasznosnak találtátok a mi tanácsainkat? 

Megjegyzések

 1. Gratu a nyelvvizsgádhoz! :) Nagyon hasznos poszt volt, novemberben-decemberben vizsgázok németből C1 szinten és már most gyomorgörcsöm van, mint a csoportom legtöbb tagjának, ha rá gondolok. :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Németből C1? WOW! Minden elismerésem :D Sok sikert a vizsgához!

   Törlés

Megjegyzés küldése