Szakítós - ÉRTÉKELÉS

Talán két hete lehetett, amikor egy gyönyörű novellás kötet érkezett hozzám. Ez nem más, mint a Szakítós, amit már a megjelenése előtt is nézegettem. Alig vártam, hogy elkezdhessem és belevessem magam a könyvbe.

A történet

A kötetben 19 novella található, amik témája a szakítás. Ahogy a fülszöveg is mondja, búcsút venni lehet az otthonunktól, kultúránktól, családunktól, hobbinktól és persze a szerelmünktől is. 

Mindegyik novelláról elmondható, hogy zseniális módon átéreztetik a problémákat, hangulatokat és a legtöbb szuper ötleten alapul. 

Az összes történetben van egy tipikus keserédes hangulat, illetve a remény is ott bujkál a sorok között. 

Vélemény és szereplők

Ahogy az Ajándékba adlak értékelésemnél (ITT), úgy itt is a kedvenceimről szólnék pár szót, mert volt kedvencem nem is egy :D 

Berg Judit Űr c. novellája volt az első, ami igazán megfogott. Teljes mértékben magával ragadó, átérezhető volt Janka helyzete. Szuperül volt felépítve, megfestve a történet, az érzelmek kavalkádja. A konkrét helyzet ellenére úgy gondolom, könnyen áthelyezhető más aspektusokba is a novella, így több embert tud megérinteni, többeknek tud erőt és motivációt adni. 

A Nem bánom Erdős Zsuzsa tollából is elért a szívemig! Igazán kerek volt, Mira nézőpontja is nagyon tetszett, mert reálisan gondolkodott és eszerint is cselekedett, de a szíve is a helyén volt. Nagyon megfogtak a novellában a visszaemlékezések, és a 20 évvel később játszódó elmélkedés tökéletes lezárás volt.

Kalapos Évához már volt szerencsém a DAC sorozatának köszönhetően, de most újra élvezhettem az írónő szuper stílusát a Majd hívlak-ban. Itt is gördülékenyen ír, ami ezt a novellát különösen jóvá tette. Tetszett az anyuka-fiatal lány dupla szál, sokkal hatásosabb, ütősebb volt tőle a történet. Igazán mai és őszinte volt.

Király Anikó Kék zsiráf-ja varázsolt el a leginkább! Ahogy a legtöbb novella ebben a kötetben, úgy ez is fontos üzenetet hordoz, amit a meglepetés érdekében nem lőnék le ;) Ebben a történetben Kriszta és Dag vitte a prímet, jókat mosolyogtam a párbeszédeiken, de Gábort is tudtam értékelni a 'wait, what?!' pillantok ellenére is. 
Hol elszomorított, hol kilátástalanságot éreztetett velem, hol pedig erőt adott. Több szempontból is kitűnt a többi közül, leginkább a különlegességével.


Lakatos Levente novellájára nagyon kíváncsi voltam, mert sok jót hallottam már Levente könyveiről. Felülmúlta az elvárásaimat, megérintett. Az utolsó pár mondat hatalmasat ütött, anyukám szavaival élve "már csak azért megéri elolvasni".

Mészöly Ágnes elképesztőt írt a sporttal-hobbival való szakításról az Egészpályás indítás-ban. A meccs, a csapat és az edző is nagyon jól voltak ábrázolva, mintha ott lettem volna. Copfos pedig egy önálló és érdekes főszereplő volt a lehető legjobb értelemben. 

Utolsóként Totth Benedek Te kedves rohadék címre hallgató novellájáról írnék. Sokat vártam tőle, mert anyukám ódákat zengett róla, így kíváncsian álltam neki, Végül elvarázsolt, a szívemig hatolt! 
Tetszett, hogy folyamatosan tisztult ki a kép és egyre több részletet olvashattam. A váltott szempont is sokat dobott rajta, így volt kerek.   Volt még benne valami megindító, ami miatt ténylegesen elért hozzám.

ÖsszességébenBefejezni és letenni ezt a kötetet olyan volt, mint szakítani vele. Egyes részeinek örültem, hogy búcsút inthettem, de a többségét hiányolni fogom, nehéz szívvel fejeztem be őket.

A történetek alaposan körbejárják a szakítás témakörét, ezért mindig megtalálhatjuk benne azt a novellát, amire épp szükségünk van. Biztos vagyok benne, hogy nem utoljára fogtam a kezembe és olvastam.

Végezetül szeretném megköszönni a Menő könyveknek a lehetőséget, nagyon élveztem!

Szeretitek a novellás köteteket? Hogy álltok a szakítás és ahhoz hasonló témájú könyvekhez?

Megjegyzések