Bencze Blanka - Pulcsiban alszom - ÉRTÉKELÉS

Ma egy viszonylag frissen megjelent regényről lesz szó egy fiatal szerző tollából. Nem másról van szó, mint a Pulcsiban alszomról Bencze Blankától. A Blankával készült interjúmat ITT olvashatjátok, ha szeretnétek róla megtudni pár érdekességet ;)

A történet

Főszereplőnk, Málna egy gimnazista lány, aki egy szerelmi csalódás következtében a fogyásba 'fojtja bánatát', így akar visszavágni volt barátjának. Egy idő után a fogyás utáni vágyat felváltja az anorexia és a táplálkozási zavar. Elkezd pszichológushoz járni és itt jön igazán képbe Áron, aki a férfifőszereplőnk. Természetesen a könyvben jelen van egy kis romantika, család, és néhol még a baráti- és tanáriviszonyok is. 

Véleményem

Az első dolog, amin - pozitív értelemben - megdöbbentem az, az anorexia és a testkép zavar bemutatása volt. Amellett, hogy új ismeretekkel gazdagodtam, még jól is tudtam magam érezni, mert Málna úgy mutatja be a történteket, mintha mesélne. Könnyedén, szórakoztatva, mégis komolyan, hozzáértően. Furcsa ezt így leírni, így tekinteni egy komoly betegségre, hatásaira. Talán pont ezért jó ez a könyv. Nem akar elrettenteni, megmondani, hogy mit csináljak, hanem bemutatja a történetet elejétől a végéig rám bízva a döntést, de erősen sugall egy járható utat.

Tagadhatatlan, hogy a könyvet végigkíséri egy kicsit nyomasztó, feszült hangulat a témának köszönhetően. Ettől éreztem igazán különlegesnek, ettől lett élő a történet, ettől hittem el. 

Természetesen nem csak a betegségek vannak főszerepben a regényben. Fokozatosan jönnek az új szereplők, események. Van idő a meglévőeket megismerni és megszokni, majd amikor úgy éreznéd, hogy 'na, most tartok egy kis szünetet', akkor jön egy újdonság és - esetemben - a kanapéhoz ragaszt és nem enged. 

Továbbra is fontos hangsúlyoznom, hogy nem egy könnyen emészthető, gyors olvasmányról van szó, ha 'meghalljuk', amiket mondani szeretne. Így is olvastatja magát és kivégezhető pár nap alatt, utána viszont szükség van egy kis 'ülepedési időre'. 

Elképesztő, hogy ez a könyv mennyire át tudja adni - igaz, kicsit túlozva - azt, hogy milyen sokat tudunk aggódni, milyen bizonytalanok tudunk lenni, hogy magunkat okoljuk az 'igazi hibás' helyett, ráadásul mentségeket is gyártunk neki. Örülök, hogy ezt reálisan mutatta be és annak is, hogy nem azt mutatta meg végül, ez jó megoldás. 


Imádtam végigkövetni Málna útját, látni, ahogy lapról lapra változik és megtalálja az útját. Fokozatosan kezdett ráébredni arra, ki is ő, mit kell tennie, mi a boldogság. Számomra ettől volt még extrán különleges a regény. 

Muszáj pár szót vagy inkább sokat szólnom a befejezésről is. Először nagyon tetszett, hogy nem lett vége ott, ahol tálcán volt kínálva a megoldás és a heppiend. Ehelyett elindult Málna egy 'megdolgozós' befejezés felé, ám ez se volt elég, így jött a még kerekebb, 'melós' végkifejlet, amiben egy picit csalódtam. A végén gyorsuló pulzust okozó események után egy nagyobb durranást vártam volna, de így is szép és jó volt. 

Szereplők

Málna egy nagyon érdekes és összetett karakter volt számomra. Gondolkodásra késztetett, ami az egyik legjobb dolog egy könyvben. Ráadásul azt hihetnénk, hogy nem egy túl kedves, apróságokat értékelő lányról van szó, mégiscsak komoly betegségben szenved és depressziós is. Erre rá kell, cáfoljak! Imádtam azokat a részeket, amikor rácsodálkozott a világ szépségeire, ahogy örülni tudott egy-egy ételnek. 


Áron karakterét egyszerűen imádtam! Nincs szó rá, mennyire szerettem a közös jeleneteit Málnával. Hol nagyon szórakoztató volt, hol lélekmelengető! Elképesztő, milyen színt vitt a történetbe *-*

Belián nem sok vizet zavart egészen a végéig. Ott bekavart egy keveset, várhatóan arrogáns volt, de nem egy tipikus gonosz szereplő. Nem bántam, hogy ott volt, de a megjelenése nélkül se lett volna kevesebb a könyv. 

Összességében

Málna története izgalmas, magával ragadó és ledöbbentő. Megvan benne minden, amit keresek egy könyvben: kis dráma, romantika, komoly tartalom, mindez a megfelelő stílusban.

Köszönöm a Menő Könyveknek a lehetőséget! Ha érdekel titeket a könyv, ITT megrendelhetitek ;)

Mit gondoltok a komolyabb témákkal foglalkozó fiataloknak szóló könyvekről? Hallottatok már a Pulcsiban alszom-ról? 

Megjegyzések

 1. Szia!
  Már az interjú alá is kommentelni akartam, de csak húztam-halasztottam, míg végül el is felejtettem :/ Na de most itt vagyok, és el kell hogy mondjam, imádtam az interjút, nagyon érdekesen oldottad meg, és a könyv is felkeltette az érdeklődésem, pedig amikor a könyvesboltban megláttam, kicsit nevettem a címen, be kell vallanom. Elsőre nagyon nem tűnt egy olyan regénynek, amit komolyan kellene vennem. De ezek után igyekszem sort keríteni rá. :) <3
  (És most megyek a Milagrosara is kommentelni :D )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaaaaj, annyira aranyos vagy! Köszönöm! *-* Mindenkepp vess rá meg egy-két pillantást, megéri ;)

   Törlés

Megjegyzés küldése