Elizabeth Gilbert - Big Magic

Egy-két hete betévedtem a városi könyvtárunkba, eredetileg azért, hogy kivegyem az aktuális kötelezőmet. De mivel mindig is szerettem olvasni és megszámolhatatlanul sok könyv áll a kívánságlistámon, ezért nézelődtem is egy keveset kb. fél órát... :D. Ekkor bukkantam rá a Big Magic-re, ami önfejlesztő kategóriába van sorolva, de ennél jóval többet adott. Először szkeptikusan álltam hozzá, de sok pozitív értékelés hatására úgy gondoltam, hogy megér egy próbát. Nagyon jól döntöttem!

A 'történet'
Ez a 250 oldal rengeteg mindenről szól! Fő vonala a kreativitásról és arról, hogyan érhetjük el, hogy különösebb problémák nélkül kreatív életet tudjunk élni. Emellett rengeteg alap igazságot, tanácsot fogalmaz meg, amik garantáltan motiválják az embert.

Véleményem
Ritkán jegyzetelek és jelölgetek ennyi helyen egy könyvben, itt mégis megtettem. Ennek oka az, hogy zseniálisnak tartom az egész könyvet, mert rengeteg érzést, tudást, kreativitást, motivációt foglal magába. Számomra elképesztő az, amit az írónő megosztott velünk, olvasókkal. Fontos hozzátennem, hogy egy befutott íróról van szó, aki túl van már több könyv kiadásán is. Mégis teljesen alázatos maradt és nagyon egyedi szemszögből szemléli az életet, főleg a kreatív életet. :D  

Fontos még megemlítenem Liz stílusát, ami egyszerűen elképesztő! Az első oldalakon már megfogott és nagyon nehezen engedett el. Olvastatta magát a könyv, mindig többe és többet akartam belőle.

Gyönyörűen összefoglalja és példákkal, történetekkel támasztja alá, milyenek az emberek, milyen mozgatórugóink vannak stb. Ráadásul ezeket a kreativitás köré fűzi, és a végére egy egész képet kapunk, aminek elemeit önállóan értelmezve, elemezve is rengeteg hasznos 'titokra' derül fény. 

A  sok információ, mondanivaló közül talán a leginkább ütőerejű nekem az volt, hogy a kreativitás mennyire sokoldalú, mennyire önmagának ellentmondó, mégis csodálatos! 

Amilyen szkeptikusan álltam hozzá az elején és nem gondoltam, hogy bármekkora hatással lesz rám, annyira ledöbbenve, motiválva és ihlettetten írom ezt az értékelést.  

Összességében
Rengeteget adott ez a könyv! Sok tekintetben megerősített, sok tekintetben megvilágított egy egészen más álláspontot. Ezek mellett új ismeretekkel gazdagodtam a mérhetetlen mennyiségű inspiráció mellett.
Ismeritek a Big Magic-et? Mit gondoltok a kreativitásról? 

Megjegyzések

  1. Én is olvastam már, és teljes egészében egyetértek veled. Nagyon jó poszt lett! Valahogy más, de jó értelemben! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy te is úgy vélekedsz róla, ahogy én :D Köszönöm!

      Törlés

Megjegyzés küldése