Mire készülj fel, ha nyuszit szeretnél? - Amit csak a nyuszisok értenek

Köztudott, hogy nyuszibolond vagyok, aki megőrül a kiskedvencéért. Az elmúlt hat év alatt egész sok információt halmoztam fel a nyuszikról. Ma olyan tipikus eseteket mutatok, amikre fel kell készülni.

A kábelek

Hiába olvasni a legtöbb nyuszikkal foglalkozó oldalon, hiába hallani minden nyuszistól, erre nem lehet eléggé felkészülni. A nyuszi mindent megrág, különösen azokat a dolgokat, amiket nem szabad. Fogalmam sincs, honnan tudják, de ösztönösen ráéreznek, mit nem kéne megrágcsálni. 


Hiába tudjuk, hogy el kell pakolni a kábeleket, semmit nem szabad a nyuszi számára elérhető közelségben hagyni, a kábelek és sajnos minden más is meg lesz faragva egy csöppet. Hogy miért? Mert ezek a tünemények megtalálják a módját, hogy szétrágják, amit akarnak. 


A bioritmus

 A nyuszkóknak megvan a saját bioritmusok, ami a következőképpen néz ki: 
 • Hajnalban, reggel aktivak
 • Napközben javarészt alszanak, pihennek
 • Késő délután, este ismét aktivak
 • Késő este, éjszaka alszanak
Ezt néha megszakítják boldogság rohamok, amit általában az étel vált ki. Nálunk úgy néz ki a délután, este, hogy Pocak már négykor kéri a vacsorát, ezért aktív egészen hat óráig, amikor enni kap. Utána lepihen, szunyókál, majd pár óra múlva feléled és kiugrálja magát, majd elmegy aludni. 

A szabadságigény, fontos nevelés

A nyuszik olyanok, mint a legtöbb állat és gyerek: nevelésre szorulnak. Sokan azért elégedetlenek a nyuszijukkal, mert az agresszív, nem engedi magát felvenni. Ez annak köszönhető, hogy nem lett rendesen megnevelve. Fontos, hogy amikor kamaszodnak (pár hónapos korukban), akkor nagyon nem szeretik, ha emelgetik őket, nem akarnak bezárva lenni. Ha ilyenkor behódolunk az állatnak, akkor azt fogja hinni, hogy bármit megtehet. 

Figyelnünk kell arra, hogy a nyuszi érezze, ki a főnök. Hiába kapálózik, igenis fel lehet venni, de fontos, hogy akkor ne hátráljunk meg, legyen ölben egy picit, majd utána engedjük el, jutalmazzuk meg. Annak nincs értelme, hogy pár percekre felkapjuk az állatot és pár kapálózás, karmolás után letesszük. 
Ti mivel egészítenétek ki a listát? Szeretnétek következő részt?

Megjegyzések

 1. Ez nagyon érdekes volt! Amikor kicsi voltam, volt egy nyuszink az udvaron ketrecben, Kamillának hívták, de sajnos kiszökött és a kutya elkapta 😢
  Én örülnék egy következő résznek! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Részvétem :(
   Örülök, hogy érdekesnek találtad! Igyekszem többször is előállni hasonló bejegyzéssel ;)

   Törlés
 2. Szia!
  Már évek óta akarok egy kis nyuszit, csak velem az a baj, hogy akármikor meglátok egy édes kis állatkát kell olyan is. Kis tigristől kis békáig minden, nagyon szívesen felnevelnék bármilyen állatot. :D
  Egyébként nagyon aranyos cikk lett, egyik barátnőm nemsokára kap nyuszit, mindenképpen megmutatom neki ezt a cikket :)
  Puszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Rám is ugyanez jellemző :D
   Köszönöm, sok sikert a barátnődnek a nyuszkóval ;)

   Törlés

Megjegyzés küldése