Melissa Landers - Elidegenítve

Április óta csücsült olvasatlanul a polcomon a trilógia első része, de végre eljutottam odáig, hogy elolvassam. Picit félve kezdtem bele, hiszen földönkívüliek, romantikus regény, tehát van egy igen nagy vetélytársa a trilógiának a Luxen sorozat képében. De elárulom, semmi ok aggodalomra! ;)

A történet:
Az emberekkel kapcsolatba lépett egy idegen faj, a l'eihrek. Két év után úgy döntenek, hogy csereprogramot inditanak, három l'eihr 8 hónapot fog a Földön tölteni fogadó családoknál, majd három ember megy a L'eihrre. Az egyik l'eihr nem más, mint történetünk egyik főhőse, Aelyx, akit a főszereplőnőnk, Cara és családja lát vendégül. 
Az emberek bizalmatlanok az idegen fajjal szemben, sokan tiltakoznak is az idegenek ellen, de Cara tojik az előítéletekre és igyekszik jó kapcsolatot kialakítani a fiúval. 
És itt kitérnék arra, mit is jelent a fülszöveg szerint a jó kapcsolat. A könyv hátulján tisztán olvashatjuk, hogy a két szereplő között bizony romantikus kapocs lesz előbb-utóbb. Inkább utóbb, ha engem kérdeztek. Kb. a 165. oldalnál van az első komolyabb utalás - hangsúlyozom utalás - kettejük romantikus kapcsolatára nézve. Nyilván elég erősen sejtjük, hogy nem csak barátok lesznek, de azért elég nagy spoiler került a fülszövegbe... 

Véleményem:
Kezdeném azzal, hogy elképesztően tetszett! Imádtam, hogy romantikus, mégse azon van a főhangsúly. Szuper volt egy másik kultúrát megismerni, és látni szépen lassan kibontakozni az eseményeket. 
Cara és Aelyx kapcsolata egyszerűen aranyos. Finoman, idővel válik többé, mint barátság, nincsen felesleges huzavona sem. 
Nekem megfelelő mennyiségű dráma került a könyvbe, gondolok itt Spoiler! Tori árulása, ami később félig visszafordul, Eric és Cara szakitása, Spoiler vége ;) az ELME, Aelyx növénye. 
Ha már szóba került Aelyx, meg kell említenem, hogy imádtam azokat a részeket, amikor a kom-gömböt használva beszélt a barátaival, akik szintén a csereprogram apropóján voltak a Föld különböző pontjain. Érdekes volt látni, hogyan változik a l'eihrek hozzáállása az emberekhez. Ahogy Aelyxnél is éreztük, hogy egyre közelebb kerül Carához, úgy érthető és izgalmas volt belenézni, hogyan vélekedik a l'eihrek és az emberek kapcsolatáról Syrine és Eron. Ennél ködösebben szánt szándékkal se tudtam volna fogalmazni. Ez az ára a spoilermentességnek... :)
Az írónő stílusa az E/3 szemszög ellenére megfogott és olvastatta magát. Laza és közvetlen volt a hangulata az egész könyvnek, ezért tökéletes szórakozást nyújtott.
A könyv vége felé elképesztően felgyorsulnak az események. Spoiler! Rettentően fáj a szívem Eronért, nem kellett volna meghalnia... Spoiler vége ;) Viszont a végén már kicsit megkönnyebbülve lenyugszik a helyzet, de továbbra sem hagyja az írónő lankadni a figyelmünket. Mivel tudtam, hogy trilógiáról van szó biztosra vettem, hogy Aelyx Spoiler! nem kap büntetésként kivégzést, de azért izgultam érte Spoiler vége ;) Szerencsére nem falat kaparós, egész kerek befejezése van, ennek baromira örülök! :D 

Szereplők:
Cara olyan főszereplő volt, akinek a helyébe könnyen bele tudtam képzelni magam. Egy átlagos tinilány, aki annak ellenére, hogy kitűnő tanuló nem igazán tanult a könyv által felölelő hónapok alatt. Irigylem ezért, de vannak különleges emberek. Örültem, hogy Carát nem befolyásolják a gyűlölködő emberek, kiáll a véleménye mellett és nem adja meg magát. 

Aelyx kezdetben a merevsége miatt nem volt szimpatikus, de ahogy engedett fel, úgy kedveltem meg jobban és jobban. 

Toriról elég hosszabb véleményezéssel készültem, van miről beszélni. Igyekszem spoiler mentes lenni, szóval előfordulhat, hogy elég sejtelmesen lesz megfogalmazva. :) Ugyan Tori elég komoly változáson esik át a könyv első felében, ami a 160. oldal környékén teljesedik ki igazán és nem a jó értelemben, mégsem hagyja cserben Carát, a lehető legjobb pillanatban ott van mellette és azt gondolom, ez fontos. Emellett érthető, hogy tart a l'eirhektől, hiszen az ismeretlentől, pláne ha veszélyt hordozhat, megijed az ember. Tudni kell uralni, nem szélsőséges esetekké válni. 

Összességében: Jó stílus, szuper karakterek, izgalmas történet, érdekes mondanivaló. :D

Szeretitek a fantasy-t? Olvastátok már a trilógiát? 

Megjegyzések