Mindent a nyuszikról #1

Úgy gondolom, itt az ideje többet írnom a nyuszikról. Egy sorozatban szeretném összeszedni a tudásomat, amit az 5 év alatt szedtem össze és ezzel segítenék azoknak, akiknek nyuszijuk van, vagy lesz, esetleg gondolkodnak egy nyuszin, mint kis kedvenc.

Az első részben leírnám a nyuszi tartás előnyeit, hátrányait, hogy ezzel segítsem azokat, akik még nem döntötték el szeretnének-e egy ilyen kis csöppséget.
Lakásban nem túl jó kutyát, cicát tartani, hiszen szükségük van térre, mozgásra. Ezeket egy lakásban nehezen lehet megadni nekik, de nem lehetetlen! Csak temérdek szabadidő kell hozzá... Nekünk kutyához, cicához elég időnk sosem volt. Szerettünk volna (legfőképp én) mindenképp egy aranyos házi állatot és végül a nyusziknál kötöttünk ki. Nem a nagyra növő házi nyulaknál, hanem a picurka törpéknél *-* Elképesztő aranyosak!

A jól nevelt nyuszik bújósak, nem agresszívak, nem harapnak és szeretik a gazdijukat. Ahogy idősödik a nyuszi, úgy lesz egyre simi éhesebb :) Most is itt alszik a lábam mellett Mogyi! <3 Viszont ha nincsenek megnevelve nem fogják hagyni, hogy ölbe vegyük őket, haraphatnak és nem alakul ki egy szoros kötelék. Ezt gond nélkül el lehet kerülni. Erről is szeretnék majd írni.

Abszolút előny a nyusziknál, hogy hamar lesznek szobatiszták, nem terjeng a lakásban büdös. Egyetlen ilyen fajta kellemetlenség a wc takarítása (igen, a nyusziknak külön wc kell). Akkor érzed a kellemetlen szagokat, de elviselhető, megszokható.

Ha nyuszi tartásra adjátok a fejeteket számolni kell azzal is, hogy térdmagasság felett legyenek a kábelek, vagy legyenek elbarikádozva! A nyuszik egy pillanat alatt megrágják és az senkinek nem jó. A nyuszinak se meg nektek se! Ezek az állatok igazi rosszcsontok, tönkretesznek pár dolgot, de cserébe annyi szeretet adnak, hogy az elképesztő! Én sosem tudok haragudni Mogyira, pedig csinált már jó pár rosszaságot...

A nyusziknak koptatniuk kell a fogaikat ezért szükséges nekik egy fogkoptató, különben a fal vagy a kanapé bánja...

Nincs különösen nagy helyigényük, de nem túl jó, ha folyton a ketrecükben vannak. Apropó ketrec, venni kell egy nyúl ketrecet, ahol ehet, ihat, vécézhet, aludhat a nyuszkó. Nálunk egész nap szabadon van akkor is, ha nem vagyunk itthon, mert napközben csak alszik és nem tesz tönkre semmit. Éjszakára be szoktuk zárni, hajnalban elkezd ébredezni és ugrálni, zajongani, amit a csukott ajtó miatt nem szoktunk hallani. Reggel és este aktívak, ilyenkor ugrándoznak, elvannak. Utána pihennek, általában olyankor jönnek bújni.

Nagyon remélem, hogy nem hagytam ki semmit! Ha van kérdésetek írjátok meg kommentben, szívesen válaszolok!

Megjegyzések