Halloween 'week' - A Halloweenről

Az utolsó halloweeni bejegyzés arról fog szólni, hogy mégis mi is ez a Halloween, mi is volt ez régen stb. Természetesen ezt nem saját kútfőből fogom irni, a Wikipédia lesz a segítségem, de nem áll szándékomban alkalmazni a Ctrl+c; Ctrl+v technikát.

A Halloweent október 31. estéjén tartják, kelta hagyományokból alakult ki. A legtöbb angolszász országban tartják ezt az ünnepet, de az egész világon már elterjedt. Itt, Magyarországon is lehet cukorkát gyűjteni egy-egy városban. Az én környékemen Törökbálint a legközelebbi ilyen hely, oda fogunk menni a barátaimmal. :)

Kezdetben ez az ünnep arra szolgált a rómaiaknak, hogy kiűzzék a rosszakaratú szellemeket a házaikból.
Ezt a részt az agyam mély bugyraiból szedtem elő, szóval nagyon remélem, hogy nem fogok hülyeséget írni... Voltak olyan szokások is, amikkel elijesztették a szellemeket beöltöztek ijesztő jelmezekbe. Innen származik a ma is ismert beöltözős, cukorka kérős Halloween.

A Halloweenhez szorosan kapcsolódik a Mindenszentek és a Halottak napja. Szinte minden évben szemben találom magam különböző vitákkal, hogy ez akkor van, az meg akkor... Tisztázzuk le: okt. 31. - Halloween; nov. 1. - Mindenszentek; nov. 2. - Halottak napja.

Utólag rájöttem, jobb lett volna, ha ez az első halloweeni poszt, de most már mindegy... :D Nem baj, így is jó volt ez a csonkított tematikus hét!

Megjegyzések